2 kwietnia 2009

Kiwi




KIWI, chiński agrest

(Actinidia) nazwa pnącza

Owoc kiwi rośnie na drzewiastym pnączu nazwanym Aktinidia, występującym w klimacie umiarkowanym. Istnieje około 60 gatunków tego pnącza, z czego tylko niektóre rodzą jadalne owoce.

Jego historia zaczyna się około 700 lat temu, kiedy to Sąd Wielki w Khanos w Chinach uznaje jego smak za szczyt delikatności. Na początku 20. wieku sprowadzono je do Nowej Zelandii i rozpoczęto masową hodowlę.

Owoc kiwi ma owalny kształt, brązową i mechatą skórkę. Waży od 100 do 200 gram. Jego miąższ, zależnie od gatunku może być zielony, żółty lub żółto-czerwony. Najbardziej popularną odmianą jest owoc Aktinidii smakowitej, który prezentuje na zdjęciach. Jest słodko- kwaskowaty, ma piękny szmaragdowy kolor i dojrzały, aromatycznie pachnie.

Wybierając owoc kiwi, sięgajmy po egzemplarze bez stłuczeń czy otarć. Należy unikać owoców miękkich, najlepsze są te twardawe, ale intensywnie pachnące. Gdy kupimy niedojrzały owoc, w ciągu 3-4 dni, pozostawiony w temperaturze pokojowej dojrzeje do spożycia. Można jeść kiwi na surowo, ale również po ugotowaniu. Świetnie nadaje się do sałatek owocowych i potraw pikantnych np. w połączeniu z ostrymi przyprawami jest pysznym dipem do nachos.

Podobnie jak ananas, kiwi posiada enzymy aktynidinę oraz papainę, przez które oba owoce nie nadaję się do galaretek. Enzymy te, rozkładają białko zawarte w żelatynie, dzięki której galaretki tężeją.

Owoc kiwi może uczulać, dlatego osoby wrażliwe na papainę powinny go unikać, podobnie jak papai.

1 komentarz:

  1. a żółte kiwi? smakuje o niebo lepiej niż zielone. pychotka:)

    OdpowiedzUsuń