27 marca 2009

Truskawki




TRUSKAWKA, poziomka ananasowa, poziomka wielkoowocowa

(Fragaria ananassa)

Każdy zna ten owoc. Wydaje się, że istnieje od zawsze, bo przecież taki popularny. Otóż nie! Truskawka „urodziła” się w Europie w 1712 roku dzięki eksperymentowi skrzyżowania poziomki wirginijskiej z Ameryki Północnej i poziomką chilijską z … Ameryki Południowej.

Szybko podbiła serca Europejczyków i zadomowiła się tu na dobre.

Największym producentem truskawek są Stany Zjednoczone, Chiny, Japonia oraz Polska.

Trudno dziś policzyć wszystkie odmiany truskawek, można je jednak podzielić na:

ü owocujące kilka razy w sezonie,

ü wczesne,

ü średniowczesne,

ü późne.

Truskawki świetnie nadają się na przetwory. Można z nich przyrządzić dżemy, powidła, marmolady, kompoty, jogurty . Można je mrozić nie obawiając się, że stracą swój smak.

Jeszcze kilka lat temu, na pierwsze truskawki trzeba było poczekać do połowy kwietnia. Obecnie dostępne są przez cały rok. Truskawki zakupione przeze mnie pod koniec marca wyglądają jak mutanty. Są piękne i pachnące. Wiem jednak, że ich smak pozostawia wiele do życzenia. Na te ulubione, dojrzewające w słońcu, poczekam do czerwca.

Ciekawostka! W XVIII wieku uważano, że truskawki powinni jeść jedynie Panowie. Podobno Paniom przynosiły nieszczęście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz