23 marca 2009

Granat




GRANAT, chińskie jabłko

(Punica granatum)

Granatowiec właściwy to drzewo lub ciernisty krzak który rodzi owoce, nazywane granatami. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, jest hodowany w Indiach, na wybrzeżu śródziemnomorskim oraz w krajach Kaukazu. To bardzo stara, hodowlana roślina, o której wzmianki można znaleźć już sprzed 3000 lat p.n.e .

Granat swym wyglądem przypomina duże jabłko. Ma około 10 cm średnicy i waży nawet do 500g. Pod jego twardą, lekko zdrewniałą skórą znajdują się jadalne nasiona. W jednym owocu naliczymy ich od 400 do 700 sztuk. Czerwona, pomarańczowa lub żółta osnówka nasionek to najpyszniejsza część granatu. Ma słodki, lekko kwaśny, cierpki smak. Jest bardzo soczysty i orzeźwiający.

Kupując granaty wybierajmy większe i cięższe egzemplarze o intensywnym czerwonym kolorze.

Nasiona granatu świetnie nadają się na sok. Na pewno wszyscy znają syrop z grenadiny, często wykorzystywany do sporządzania drinków. Wykonuje się go właśnie z owoców granatu. Z tego syropu produkowane są galaretki, napoje, a nawet wina.

W starożytności owoc granatu był czczony jako symbol płodności i urodzaju. Kwiat Granatowca właściwego to symbol miłości. W Grecji do dzisiaj życzy się nowożeńcom dobrobytu i płodności rozgniatając przy tym owoc.

Według mnie owoc granatu powinien symbolizować bogactwo, bo jego nasiona przypominają mi drogocenne klejnoty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz