19 marca 2009

Melon Galia




MELON GALIA, perski melon

( cucumis melo )


Pochodzenie wszystkich melonów, nie jest znane do dziś. Prawdopodobnie pochodzą one z Afryki lub Azji. Znane były już wśród starożytnych Greków i Rzymian. W dzisiejszych czasach uprawiane są na całym globie. Smaczne i popularne szczególnie w lato.

Melon to gatunek ogórka, czyli roślina dyniowata. Rośnie na gruncie, wijąc swoje łodygi. Po 3-4 miesiącach od zasadzenia rodzi owoce, zależnie od gatunku różniące się przed wszystkim kolorem, wielkością oraz smakiem.

Pod zwykle grubą skórą kryje się soczysty, słodki miąższ, składający się w 90% z wody. Reszta to głównie cukry i witamina C.

W Polsce najpopularniejszym melonem jest pyszny arbuz. Sezon na ten owoc mamy wciąż przed sobą, jednak ja już wczoraj widziałam egzemplarze do kupienia. Wątpię, by były tak smaczne jak te w wakacje, ale nie mogłam się opanować i kupiłam „chociaż” ten tj. melon Galię. Polecam szczególnie w chłodne i pochmurne dni jak dzisiaj. Gdy przymknie się oczy jedząc Galię, od razu robi się jakoś ładniej :)

1 komentarz: