23 lutego 2009

Śliwka chińska




LICZI , lychee, bliźniarka, śliwka chińska

(Litchi chinensis )

Ten maleńki owoc rośnie w Chinach, na drzewie które dożywa 1300 lat. Pod twardą, fantazyjną skorupą kryje się miękki i bardzo delikatny miąższ. Jeszcze głębiej znajdziemy twardą, błyszczącą, podłużną pestkę. Taki mały, a tak skomplikowany J

Liczi jest bardzo słodkim i aromatycznym owocem. Można jeść go samego lub w towarzystwie innych owoców w sałatce.

W Chinach jest popularnym składnikiem wielu dań. Dodaje się tam go do sałatek, ryb i ryżu. Jest świetnym dodatkiem do drinków oraz materiałem na smaczne powidła i syropy.

Jedyny minus liczi to jego trwałość. W pokojowej temperaturze psuje się po 2-3 dniach.

1 komentarz:

  1. po jakim czasie daje owoce ... czyli ile lat potrzebuje zanim puści pąki...

    OdpowiedzUsuń