25 lutego 2009

Karambola




KARAMBOLA , oskomian pospolity, starfruit

(Averrhoa carambola )

Ten zaskakujący wyglądem owoc pochodzi z Azji, uprawia się go głównie na Sri Lance, w Malezji oraz Indiach.

Jego owoce mają barwę żółtą lub pomarańczową, gdy są dojrzałe na rogach ramion/ żeber zaczynają brązowieć. Ma około 10 cm i jest jagodą.

Można zdjadać owoc ze skórką, lepiej jednak odciąć zbrązowiałe fragmenty.

Smak Karamboli jest równie ciekawy jak jego wygląd. Miąższ jest bardzo kruchy i dość twardy, bardzo soczysty i orzeźwiający! Intensywny zapach kojarzy się z cytrusami i żywicą. Myślałam, że to owoc, który wykorzystuje się głównie do dekoracji potraw i drinków. Nic bardziej mylnego. Przeczytałam, że z karamboli sporządza się pyszne powidła, wina, sałatki owocowe. Można je kandyzować i suszyć, a także dodawać do potraw mięsnych i z ryb.

Sok z karamboli usuwa plamy z lnu i świetnie sprawdza się jako płyn do czyszczenia mosiądzu.

Karambola najbardziej efektownie wygląda, gdy pokroimy ją w plastry. Mój fotograf jednak o tym nie wiedział :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz