8 lipca 2009

Pigwa




PIGWA, złote jabłko, polska cytryna

(Cydonia oblonga)

Pigwa pochodzi z obszarów Azji, dokładniej z Iranu, Turkiestanu, Azji Mniejszej, Arabii, Syberii oraz Afryki Północnej.

Roślina Pigwy to nieduży krzew osiągający w dogodnych warunkach maksymalnie do 5 metrów, w polskich, mniej korzystnych do 3 metrów.

Owoce wyglądem przypominają gruszkę lub jabłko. Mają żółtą lub zielono – żółtą barwę, skórka jest pokryta woskiem. Miąższ pigwy jest jasno kremowy z usytuowanym jak w jabłku pestkami. Posiada bardzo dużo komórek kamiennych. Surowe owoce są cierpkie, bardzo aromatyczne, nie nadają się do spożycia, dlatego wykorzystywane są do produkcji przetworów.

I tak, z tych owoców, możemy przygotować pyszne dżemy, powidła, marmolady, soki, syropy itp. Bardzo dobrze smakują w połączeniu z cytrusami np. z pomarańczą.

Owoce pigwy mają bardzo niską zawartość tłuszczy nasyconych, cholesterolu i sodu. Jest doskonałym źródłem miedzi i witaminy C.

Alkoholowe nalewki z tego owocu obniżają ciśnienie, osłabiają skurcze jelit i pobudzają trawienie.

Ciekawostką jest, że nazwa popularnego owocowego smarowidła marmolady, pochodzi właśnie od pigwy. W języku portugalskim marmelo znaczy pigwa.

2 komentarze:

  1. Może wydawać się to dziwne, ale pigwa świetnie nadaje się do herbaty, zamiast cytryny. Moja babcia przeziębienia leczy właśnie pigwową herbatą, jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzieś mi się obiło o uszy, że pigwa nazywana była kiedyś polską cytryną. To świetny pomysł, żeby spróbowac ją w herbacie. Następnym razem na pewno spróbuje:) Dziękuje za pomysł.

    Pozdrawiam,
    Lilka

    OdpowiedzUsuń