29 czerwca 2009

Lima


LIMA, limonka, limetka, limeta kwaśna

(Citrus aurantifolia)

Lima to roślina z rodziny rutowatych. To ta sama rodzina do której należą między innymi wszystkie cytrusy oraz kumkwat. Prawdopodobnie pochodzi w Malezji, czyli z Azji.

Lima to niewielkie drzewo dorastające do 5 metrów. Na jego gałązkach, prócz smacznych owoców lub kwiatów znaleźć można również kolce. Uwaga więc, jeśli ktoś będzie chciał je zrywać.

Owoce Limy nazywamy powszechnie limonkami. Mają owalny kształt i zieloną, błyszczącą skórkę. Niektóre bardzo intensywnie pachną.

Nie należę do osób, które zdecydowałyby się jeść limonki jak pomarańcze. Owoce te są bardzo kwaśne i praktycznie nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Polecam je jednak, jako dodatek do napoi lub sałatek owocowych.

Skórkę z limonki można zetrzeć do ciasta, sałatek owocowych ale również warzywnych. Kuchnia arabska aż roi się od przepisów gdzie wykorzystano ten owoc.

Polecam Wam użycie limonki do urozmaicenia swoich drinków. Jeden z najmodniejszych teraz ale również bardzo smaczny Mojito.



MOJITO

Składniki:

½ limonki,

kilka listków świeżej mięty,

woda gazowana,

2-3 łyżeczki cukru trzcinowego lub syropu cukrowego,

rozkruszony lód,

40 ml rumu.

Limonkę pokroić w cząstki, wrzucić razem z cukrem trzcinowym/ syropem oraz listkami mięty do szklanki i bardzo dobrze rozgnieść. Dodać rum, rozkruszony lód wsypać do ¾ wysokości szklanki, dopełnić wodą gazowaną i wymieszać.

Jako zdeklarowany abstynent pomijam czynność wlewania rumu i robię zawsze sobie soft drink. Jest bardzo orzeźwiający i pyszny. Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz