21 października 2009

Pomarańcza



POMARAŃCZA

(citrus)

Pochodzi z Azji, a dokładniej z Chin skąd rozprzestrzeniła się do Syrii, Persji, Włoszech, Hiszpanii i Portugalii, a następnie razem z Krzysztofem Kolumbem popłynęła na Florydę. Długa ta jej podróż, ale było warto, bo dziś ten owoc jest najpopularniejszym cytrusem, znanym na całym świecie.

Znana i lubiana słodka odmiana pomarańczy istnieje od 15. wieku.


Pomarańcze mają okrągły kształt, pomarańczową, żółto-pomarańczową lub nawet czerwonawą skórkę, pomarańczowy, czerwony lub biały miąższ i pestki, choć istnieją odmiany bezpestkowe.

Owoce rosną na niewielkich wiecznie zielonych drzewach, którego plony mogą osiągać nawet do tysiąca sztuk rocznie.

Obecnie najwiekszym producentem tych owoców jest Brazylia. Zaraz za nią miejsce zajmuje USA oraz Chiny.


Pomarańcze są wykorzystywane głównie do produkcji przetworów oraz soków bogatych w witaminę C. Ich skórka potrzebna jest do wytwarzania olejków eterycznych, z których korzystają firmy kosmetyczne, może być również kandyzowana wykorzystywana w cukiernictwie.

Nawet pszczoły korzystają z dobrodziejstw pomarańczy i z ich kwiatów produkują jeden z najsmaczniejszych miodów.


2-3 pomarańcze = szklanka soku pomarańczowego

1 pomarańcza = 10-12 cząstek

1 pomarańcza = 4 łyżeczki startej skórki pomarańczowej


Kwiat pomarańczy jest symbolem stanu Floryda :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz