


PAPAJA , melonowiec właściwy, papaya
(Carica papaya)
Papaja pochodzi z Ameryki Środkowej, rośnie na drzewie podobnym do palmy, często nazywanym melonowym drzewem. Owoce osiągają zwykle do 40g. Dość gruba skóra na początku jest zielona, wraz z dojrzewaniem zmienia się w żółtą lub pomarańczową. Miąższ papai ma intensywnie pomarańczowy, łososiowy kolor. Po przekrojeniu znajdujemy wewnątrz małe, czarne, jadalne pestki.
Papaję z fotografii zakupiłam z supermarkecie. Jest niedojrzała i nie nadawała się do spożycia. Zachłanna, nie poczekałam aż zrobi się żółta.
Najsmaczniejszą w swoim życiu papaję jadłam w Kenii. Była soczysta i bardzo słodka. Jej miąższ rozpływał się w ustach. I mimo nieciekawego dla mnie zapachu, lekko trącącego starym mięsem, zajadałam się nią kilogramami.
Pewien kenijski „przyjaciel” zdradził mi jeden sekret papai. Gdy jakaś gapa stanie lub usiądzie na jeżowcu, ból w miejscu ukłucia jest niesamowity. Nie jest to niebezpieczne, jednak podobno wyjątkowo bolesne. Nie pomagają wtedy żadne lekarstwa z apteki czy nawet szpitala. Pomaga za to papka zrobiona z papai. Jedyne skuteczne lekarstwo!
Wyczytałam, że papaja ma szereg zastosowań w medycynie naturalnej. Od żylaków, problemów żołądkowych, grzybic stóp, po wywoływanie menstruacji i poronień.
W Meksyku, skąd pochodzi, indianki używają papaji również do prania bielizny.
Papaje możemy jeść na surowo. Jest świetnym dodatkiem do sałatek owocowych i produktem do robienia dżemów i soków. Bardzo smaczna w wersji ususzonej.
W niektórych krajach służy jako marynat do mięs, szybko je zmiękczający.
Jadalne pestki są pikantne. Można używać ich jako przyprawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz