10 sierpnia 2009

Borówka



BORÓWKA WYSOKA, borówka amerykańska

(Vaccinium corymbosum)

Borówka wysoka to roślina wrzosowata znana w Polsce pod nazwą borówka amerykańska. Jest to roślina hodowlana, pochodząca z Ameryki Północnej skąd została przywieziona do Europy. Udało się tutaj wyhodować jedynie 4 spośród 450 odmian tego owocu, rosnącego na krzewie dorastającym nawet do 4 metrów.

Owoce Borówki amerykańskiej to dość duże jagody o niebieskiej lub ciemnopurpurowej barwie. W smaku, gdy dojrzałe, są bardzo słodkie, lekko kwaskowe.

Są bardzo zdrowe. Enzymy zawarte w borówkach, obniżają cholesterol i chronią przed chorobami serca, przeciwutleniacze to profilaktyka przeciwnowotworowa, a ekstrakt z borówek stasuje się powszechnie na złagodzenie objawu zmęczonych oczu.


5 sierpnia 2009

Morele



MORELE

(Armeniaca vulgaris)

Morele to owoce pochodzące z Azji. Dzisiaj hoduje się je na całym świecie, głównie w USA, Chinach, Argentynie, Chile i krajach śródziemnomorskich. Również w Polsce są sady morelowe, szczególnie w powiecie Tarnobrzeskim. Jesteśmy jednak wschodnią granicą zasięgu jej obszaru uprawy.

Należą do tej samej rodziny roślin co śliwki, brzoskwinie, jabłka i wiele, wiele innych smacznych i znanych owoców.

Ich owoce, to nieduże, ważące do 40 g, okrągłe pestkowce o żółtej, pomarańczowej, lekko zarumienionej, mechatej skórce. Miąższ zawsze jest żółty lub jasno pomarańczowy.


Zwykle spożywa się je na surowo, mają słodki, lekko kwaskowy smak, nie są jednak w żaden sposób charakterystyczne.

Można również ususzyć owoce, a z ich pestek robi się olej wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznych oraz perfumiarskim.


W Chinach morele są popularne już od 4000 lat! A na ich owoce mawia się „księżyce wiernych”.

4 sierpnia 2009

Śliwki



ŚLIWKA, śliwka – robaczywka, węgierka

(Rosaceae Juss)


Śliwka to owoc drzewa lub krzewu o nazwie Śliwa. Jest to tak wielka rodzina, że nie będę się wgłębiać w systematykę, odmiany itp. Większości z nas nazwa ta kojarzy się z fioletowym (śliwkowym :P), owalnym, owocem z pestką i niekiedy niespodzianką. O niespodziankach napiszę później.


Owocami pod nazwą śliwka można się powszechnie zajadać w klimacie umiarkowanym, oraz ciepłej półkuli północnej. Kupić jednak można je już na całym świecie.

Pochodzi z Kaukazu i nigdy nie była spotykana w formie dzikiej. Rośnie na drzewie dorastającym do 10 metrów. Owoce są owalne. Pod cienką, śliską skórką ukrywa się zwykle zielony, żółty lub pomarańczowy, mięsisty miąższ. Serce śliwek to zdrewniałe pestki, osłonki dla nasion.


Zależnie od gatunku, śliwki mają różną wielkość, ważąc od 10 g aż do 90. Kolor skórki oraz charakterystyczna dla śliwek woskowa powłoka również jest zależna od gatunku. I tak, możemy spotkać żółte, zielone, żółto – zielone, żółto - czerwone, czerwone, fioletowo – czerwone, fioletowe, granatowe oraz brązowe owoce.

Wszystkie, gdy są dojrzałe, mają słodki, lekko żywiczny smak.


Owoce Śliwy są szeroko wykorzystywane w przetwórstwie. Najbardziej znane i chyba najpyszniejsze powidła są smażone właśnie ze śliwek.

Można przygotować z nich smaczne knedle, ciasta oraz dodać je do mięs oraz sałatek owocowych i warzywnych.

Jedno z najpopularniejszych japońskich win, produkowane jest ze śliwek, a o leżącej w ziemi śliwowicy chyba każdy słyszał, mimo że historia o zakopywaniu jej to tylko legenda.


Miało być o niespodziankach, więc czas najwyższy!

Wszyscy zajadacze śliwek, niech się mają na baczności, bo spotka ich niespodzianka jaka mnie spotkała w słoneczne, niedzielne popołudnie.

Leżałam sobie leniwie na kanapie, delektując się słodyczą dojrzałych śliwek. Od niechcenia spojrzałam na owoc który przed chwilą nadgryzłam i połknęłam, gdy oczom moim ukazała się czerwona, tłusta, wijąca się glizda! Fuuu!


Tak więc uważajcie, bo to przypadek dość częsty. Szczególnie dla wegetarian nieszczęśliwy, gdy omyłkowo zjedzą trochę mięska.

Pewnie mi przejdzie, ale na jakiś czas obraziłam się na śliwki :p