21 maja 2009

Opuncja zielona



OPUNCJA , opuncja figowa

(Opuntia)

Dzisiaj przedstawiam opuncję zieloną. Ten owoc jest dużo większy od bordowego, opisywanego już przeze mnie. Ma około 8 cm długości. Jego skóra jest zielona, dość gruba. Po przekrojeniu można jeść łyżeczką pomarańczowy miąższ. Jeśli ktoś się skusił na polecaną przeze mnie zielona herbatę opuncjową to wie jak smakuje owoc o którym piszę. Tak samo jak ta herbata!

19 maja 2009

Melon Casaba





MELON CASABA

(melo)

O melonach, ich pochodzeniu i wystepowaniu pisałam przy okazji wpisu poświęconego Melonowi Galia. Nie ma potrzeby powtórzyć wszystkich zdobytych przeze mnie informacji. Jeśli ktoś jest zainteresowany odsyłam do wpisu o melonie Galia.

Dzisiaj opiszę Melon Casaba. Kupując go byłam pewna, że jest to melon miodowy jednak dopiero gdy zaczęłam czukać informacji o tym owocu okazało się, że jestem w błędzie. Nie tylko ja, sprzedawcy również.

Jak każdy melon, Casaba jest soczysty i bardzo orzeźwiający. W odróżnieniu od innych melonów, nie posiada zapachu, jest bezwonny. Biały, dość twardy miąższ smakuje jak słodki, świerzy, zielony ogórek.

Należy wybierać sztuki o dość twardej skórze, ale uginającej się pod naciskiem przy łodydze.

Niektórzy twierdzą, że jest mydlany, ale mi smakuje, szczególnie schłodzony.

Polecam!


11 maja 2009

Owocowy fotomontaż


Niestety, ale maj jest kiepskim miesiącem na owocowym targowisku. Egzotyczne owoce się skończyły, musimy poczekać na rodzime. Aby zająć sobie jakoś czas, mój kolega Traf postanowił pobawić się moimi zdjęciami. Oto jego dzieło. Bananowy wąż! Sssstraszny.